Sälja e-böcker i USA

UPPDATERAD INFORMATION 2014-10-16

Nu har det tydligen kommit ny information kring hela processen, den nya information verkar innebära att nu behöver vi varken EIN eller ITIN nummer, men läs ordentlig för det verkar vara en del undantag. Och när jag tittade på Skatteverkets hemsida så verkar inte FACTA, som det hänvisas till i inlägget vara helt klart för Sverige så det är nog bra att prata med Skatteverket först. Om det vill sig så illa måste vi i Sverige fortfarande ha ett EIN nummer tills vi har ett avtal med USA. Jag ska prata med Skatteverket men det kommer nog ta ett tag då jag har lite annat att göra just nu, men så fort jag gjort det lägger jag in infon här såklart 🙂

Som vanligt är det Catherine som har all info så fortsätt till hennes inlägg

När jag började undersöka det här med att kunna publicera i USA så fick jag veta att man behövde ett ITIN=individual taxpayer indentification number men det visade sig vara hur jobbigt som helst. Jag kom så långt i processen att jag fick en vidimerad kopia av Amerikanska ambassaden men sen stötte jag på patrull för det visade sig att IRS (Amerikanska Skatteverket) hade ändrat sin rutiner vilket gjorde det nästan omöjligt att få ett ITIN nummer. Men jag är inte den som ger upp i första taget utan jag letade vidare på bloggar för att hitta en lösning. Och till slut fann jag det…….ett inlägg om hur du enklast skaffar dig ett EIN= employer identification number. OBS! Detta är för oss författare som har företag men i den här branschen har nog de flesta det.

Det här numren är för att tex Amazon inte ska dra skatt på försäljningar då Sverige har ett skatteavtal med USA vilket innebär att vi skattar för vår försäljning i Sverige inte i USA.

Ni hittar inlägget HÄRCatherine har fått hjälp av David Gaughran som är en författare som har mycket bra inlägg om hur man blir en indieförfattare och han har även en e-bok om detta specifika område HÄR! Det är han som gjort ”exprimentet” med att ringa till Amerikanska Skatteverket (IRS) i inlägget som jag har länkat till och det verkar som om det går på några minuter när man väl har fått IRS på tråden. Men följ hans råd till punkt och pricka och läs även de viktiga kommentarerna som hon skriver om i början av inlägget. Sedan måste ni även fylla i ett formulär som David pratar om längre ner i inlägget.

Tyvärr måste man vara lite om och kring sig så se till att läsa hela inlägget men till slut borde man ha det där värdefulla EIN numret för att kunna publicera i USA.

Nu har jag inte gjort det som står i blogginlägget som jag hänvisar till då jag inte har något företag ännu men en som har gjort det är Nellie C.Lind.

Bilaga SS 4

Bilaga W-8BEN

Lycka till!

2 tankar på “Sälja e-böcker i USA”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.