de senaste dagarna har varit fyllda med redigering, skitåligt humör och allmänt tvivel på mig själv som blivande författare att jag helt glömt bort att jag fick brev från IRS, Skatteverkets motsvarighet i USA.

Jag ansökte för ett tag sedan om ett EIN nummer för att kunna ha möjlighet att sälja e-böcker på Amazon. Och nu har jag fått det 🙂

Det jag missade och varför det tog sån tid var att jag har ett AB och instruktionerna som jag har här på min sida gäller enskild firma. När det är AB ska man fylla i blanketten lite annorlunda. Nu tror jag att de flesta har enskild firma så då ska ni göra precis så som jag hänvisar till på min sida ”Sälja e-böcker i USA”. Jag har även gjort mallar till respektive blankett som IRS ska ha och de ligger längst ner här på sidan.

Jag valde att faxa detta underlag till IRS men man kan även ringa om man vill det. Om ni väljer att ringa så är rådet att ändå fylla i blanketten då det antagligen blir lättare att följa med i samtalet. Eftersom jag fyllde i blanketten fel från början, skickade de tillbaka den och bad mig göra om. Trots det så det gick realativt smidigt fast jag fick faxa ett antal gånger för att det inte gick igenom. Jag valde också att bifoga mitt regbevis.

Om ni väljer att ringa så läs på min sida ”Sälja e-böcker i USA” där ni klickar er vidare till inlägget som Catherine och David skrev.

Eftersom det gäller juridisk person (AB) kommer jag antaglien få hantera processen lite annorlunda nu när jag ska till att fylla i blankett W-8BEN och skicka in till Amazon. Då jag inte är en enskild person utan juridisk så är jag ett bokförlag vilket jag har förstått hanteras lite annorlunda. Jag har kontaktat en del större revisionsföretag här i Sverige för att få hjälp. Jag kommer informera er om det vart eftersom jag själv får informationen, men som sagt det gäller AB och inte enskild firma.

Men oavsett så har jag mitt efterlängtade EIN nummer ❤

OBS! Jag försöker hjälpa till och göra det lite enklare för näste man/kvinna så mycket jag kan men det är viktigt att ni läser instruktionerna och tar eget ansvar kring detta. Läs även informationen som IRS ger i samband med de olika blanketterna för de ändras från tid till annan.

Mall ansökan till IRS gällande EIN nummer Enskild firma

Mall ansökan till IRS gällande EIN nummer för AB

Vill även passa på att tacka för alla era peppande hejarop jag fick i mitt förra inlägg, det värmer jättemycket!

Önskar er en trevlig valborg ❤