En artikel jag reagerade på förra året men som jag inte har haft tid att reflektera över.
Skriver män bättre än kvinnor? Diskutera gärna fritt i kommentarsfälten här på bloggen.
Eftersom jag är en kursmissbrukare när det gäller skrivkurser så har jag noterat att merparten på de här kurserna är kvinnor. Varför är det så?
Är vi kvinnor mer av ett flockdjur? Vi gillar att stötta varandra och vill ha det där sociala och få bekräftelse på ett annat sätt än män? Träffa likasinnade och bara njuta av det skrivande livet, eller?
Om jag tänker på det själv så läser jag merparten böcker skrivna av kvinnor. Kan inte svara på varför men det sker nästan automatiskt utan att jag tänker på det. Kanske har något att göra med mina val av genre. Kanske män läser merparten av böcker skrivna av män?
Intressanta reflektioner och som alltid kan det bli intensiva och roliga diskussioner kring män, kvinnor och sång litteratur.
P.S Ber om ursäkt för den långa bloggtorkan, jag har haft en intensiv vår och sommar 😉
Jag kommer visst in i den här diskussionen i elfte timmen men ville iaf delta lite 🙂 Jag tror inte att män skriver bättre än kvinnor, men tror inte heller på att det att män vinner fler litteraturpriser skulle vara något medvetet val, även om folk gärna vill påstå det.
Själv tar jag tex aldrig hänsyn till författarens kön när jag väljer vilka böcker jag ska läsa utan går helt på hur intressant boken verkar.
Men jag undrar om det inte kan ha att göra med två saker:
Dels att män anses skriva om mer allmänmänskliga problem, medan kvinnor skriver om hur det är att vara kvinna? Vilket av förklarliga skäl endast intresserar max 50% av läsarna. Dels att kvinnor har en större benägenhet att vilja läsa böcker skrivna ur manligt perspektiv för att de upplever det som att det de skriver om berör även dem, medan män inte alltid är lika intresserade av de ämnen som kvinnor skriver om. Säger inte att det verkligen förhåller sig så eller att det vore rättvist, det är bara en fundering jag har. Nu skriver ju heller inte alla kvinnor om kärlek, relationer, osv, men de som faktiskt skriver om mer universella ämnen eller de som skriver krim tror jag läses mer av båda lägren också. Det har alltså inte med kön att göra utan ämne och genre. Jag har fått en uppfattning att män anser att kvinnor skriver för känslomässigt, vilket inte går hem hos dem. Det har nog att göra med vilken typ av böcker man föredrar. Samtidigt kan man ju inte kriminalisera folks preferenser så det som artikelförfattaren föreslår tycker jag är helt galet, ska man tvinga folk att läsa vissa böcker? Det om något skulle jag kalla diskriminering, och det blir inte ett dugg bättre för att man diskriminerar den part man anser ha fördel som ett försök att jämna ut oddsen. Nej, jag hoppas förlagen fortsätter ge ut böcker som är BRA, oavsett vilket kön författaren har. 🙂
GillaGilla
Jag tror att vi kvinnor har lättare att ta åt oss feedback och tycker det är kul att gå kurser, träffa nya människor och insupa kunskap. Jag tror att män ”tror att dom kan” allt ändå och sitter mer själva hemma och skriver. Jag kan ha fel…
GillaGilla
Nu kan jag givetvis bara tala för mig själv, men jag lägger ingen vikt alls vid författarens kön. Det är så himla individuellt med skrivandet.
När jag var ung upplevde jag nog däremot att tjejerna i klasserna oftare uppmuntrades att skriva och fick mer stöd av lärarna i detta. Jag vet inte varför och om detta är representativt utanför mina skolor.
Synd är det däremot då jag tror alla människor mår bättre av att få uttrycka sig på olika sätt.
Summa summarum tror jag kvinnor och män ändå är precis lika duktiga och att det mer kommer ned på individnivå, men där jag hoppas att alla skrivsugna ungdomars intresse fångas upp i lika grad.
GillaGilla
Folk brukar säga att jag är mer man än kvinna, kanske båda läser mina böcker sen då? XD
GillaGilla
Då har vi ju hela pseudonym frågan där författarna använder olika identiteter men det är kanske en annan diskussion 🙂
GillaGilla
Haga man vet aldrig 😉
GillaGilla
Ett så intressant ämne som man gärna vill veta mer om. Har kvinnor och män olika drivkrafter för sitt skrivande? Har vi ens samma förutsättningar? Historiskt sett har jag noterat ett antal exempel men jag känner inte till någon forskning eller statistik.
Jag undrar tex över Strindberg vs Lagerlöf. Uppfattar att Strindberg hade mer stöd runt om kring sig med Lagerlöf jobbade som lärare. Det var Lagerlöf som fick Nobelpriset!
Jag har för mig att ha läst om en del författarpar där mannen skrivit på dagtid men kvinnan fått nyttja nätter när annat arbete var klart. Om det stämmer; varför kunde männen med självklarhet ta för sig av skrivit? Hade kvinnan kunnat ha samma förutsättningar?
Det här skulle jag gärna vilja veta mer om. Jag har inga svar.
GillaGilla
Mycket intressant frågeställning och något som det skulle vara intressant att djupdyka i. Jag har inte heller några svar men som sagt bra reflektioner.
GillaGillad av 1 person
Jag tror att kvinnor har ett större behov av att prata rent generellt – och då också om sina texter. Kanske är det därför majoriteten är kvinnor på skrivkurserna, som du nämner. Men jag tror inte att män skriver bättre än kvinnor – eller tvärtom. Jag läser nog väldigt blandat när det gäller kön, fast kanske det är något fler kvinnliga författare än manliga, trots allt.
Mitt manus har ingen läst – tror jag… 😛
GillaGilla
Intressant det där om vilka vi läser, och det det kanske sker omedvetet?
GillaGilla
Jag tror definitivt inte att män skulle skriva bättre än kvinnor. Det faller liksom på sin egen orimlighet. Däremot är ju litterära priser en etablerad struktur med invanda mönster, och sådana är ju tyvärr väldigt svåra att bryta.
Din fundering kring kurser är ju också intressant. Funderar över de jag gått. Och nog är det en majoritet kvinnor där. Även om jag aldrig tre jag varit ensam om att inte vara det. Kan det ligga i att flickor/kvinnor inte på samma sätt som pojkar/män uppfostras i att tro på sig själva? Att de därför lättare ifrågasätter sin egen förmåga – medan män i högre grad har en övertro på sig själv och sin egen förmåga, och därför inte tycker att de behöver gå utbildningar?
Vet inte alls. Men jag har en känsla att en del män på kurserna, men definitivt inte alla, gått dem mer för att få sin briljans bekräftad snarare än för att lära sig något. Är det ett beteende du känner igen, Susanne?
Sen blir jag ju givetvis lite ledsen över att ni mest läser utländska författare. Men det är en annan sak… 😉
GillaGilla
Håller med dig där Thomas när det gäller att få briljansen bekräftad. Gick en skrivkurs där en kille kom in ngr dagar sent men tyckte rätt så fort att han var förmer än övriga kursdeltagare. Han blev inte långvarig. Men killar kanske har ett inbyggt självförtroende som gör att de inte bryr sig på samma sätt.
Intressanta tankegångar helt klart.
Jag lovar att jag ska bättra mig på inhemska författare 🙂
GillaGillad av 1 person
Det här är en riktigt intressant fråga och jag har inte analyserat den så djupt eftersom jag läser böcker som är bra och inte bryr mig om ifall författaren är en man eller en kvinna. Däremot har jag insett att jag till största delen läser böcker av utländska författare.
Men, om jag får våga mig på en analys kring om män skriver bättre än kvinnor, så skulle jag säga så här. Kvinnor är generellt mer känslostyrda än män, varför män kanske undviker melodramatiska klavertramp i större utsträckning. Män tenderar istället att låta karaktärerna bli lite för stela och intetsägande ibland.
Det är åtminstone dessa nybörjarmisstag som jag brukar se om jag analyserar debutanter jag läst.
När det gäller skrivarkurser kan det nog ligga något i det där med att kvinnor oftare är ”flockdjur” än män. De har ett större behov av att utbyta kunskap och erfarenheter än vad män har.
Men detta är bara min alldeles egenkomponerade teori som jag fortfarande inte gått på djupet med 🙂
GillaGilla
Intressant! Lite samma tankegångar som jag har då och jag har också en tendens att dras mot utländska författare.
GillaGillad av 1 person