Jag har fått ett uppdrag från förlaget, inför bokmässan i Göteborg att skriva ihop en säljande pitch om min bok, Dödlig åtrå.

Det var något jag försökte mig på inför boksläppet förra året men lyckades inget vidare.

Som när det gäller allt inom skrivandet finns det en uppsjö av förslag och rekommendationer så även om detta fenomen. Då hittade jag en mycket bra sida som visar på ett helt koncept med tre komponenter i.

Blockbuster concept

Killer logline

Short synopsis of power

Nu tycker jag det blir för mycket så jag koncentrerar mig på en Killer Logline!

Om du skulle möta en agent, säg i en hiss, i ett hus som inte är speciellt högt, kanske sex våningar. Tiden blir då knapp att sälja in boken, vad säger du då till agenten?

Först och främst, om du är författare och vet att du står i en hiss med en känd agent får du garanterat tunghäfta, sen när du väl får tillbaka talförmågan har ni redan åkt några våningar

Jo, den handlar om en kvinnlig polis, Alice Wiklund, som jobbar på Rikskriminalen i Stockholm och träffar en karismatisk mordutredare, Tyler Rimes från Scotland Yard som vill ha hjälp att fånga en seriemördare som märker sina offer med en bisarr kärleksförklaring. Livet i London blir inte vad hon tänkt sig när gränsen mellan arbete och privatliv suddas och hon träffar mannen med de bärnstensfärgade ögonen som gör henne galen av åtrå, men vad döljer han bakom sin arroganta stil?

När jag väl fått fram hela den här texten till agenten så har personen i fråga redan klivit av och du har slut på luft för länge sedan!

Hela idén med en pitch är du ska kunna den som rinnande vatten, den ska vara kort men även säljande och då fungerar inte texten ovan. Till och med jag skulle tröttna!

Kan du förklara din bok med tio ord?

Om man ska jobba utefter det som står på den här hemsidan är det:

Setting: Scotland Yard

Protagonist: Alice Wiklund, polis från Rikskriminalen i Stockholm

Problem: Få fast en seriemördare som gäckat polisen i över ett år och som lämnar en bisarr kärleksförklaring på sina offer.

Antagonist: Nu skriver inte jag det för det är en riktig spolier för de som inte läst boken ännu 🙂

Conflict: Alice får problem när gränsen mellan privatliv och arbete suddas ut

Goal: Gripa och sätta mördaren i fängelse

Då blir det något liknande denna text:

Alice Wiklund, polis från Sverige hjälper Scotland Yard i jakten på en serimördare som lämnar en bisarr kärleksförklaring på sina offer.

Den här kan man ju lära sig utantill inga problem men den består av fler ord än tio ord och jag vill få med att det är en erotisk deckare och massa andra saker.

Jag vill skriva så här:

En erotisk deckare som utspelar sig i London där Alice Wiklund, polis från Stockholm bistår Scotland Yard i jakten på en seriemördare. När Alice gräver djupare i utredningen får hon reda på att mördaren finns närmre än hon tror men då är det redan försent och gärnsen mellan arbete och privatliv suddas ut.

Den här texten kan ju vara helt okej men den är för lååååång och inte så mycket het ångade erotik förutom att jag skriver att det är en erotisk deckare dårå.

Eller så kan man göra den väldigt kort:

Fifty Shades of Grey möter Criminal Minds

eller

9½ vecka möter Sherlock Holmes

Som sagt, det är inte lätt att skriva kort och jag får fundera några varv till. Jag kanske helt enkelt har skrivit en bok som inte går att pitcha på ett kort och koncist sätt eller så är jag en författare ut i fingerspetsarna och kan bara inte skriva korta texter!

Trevlig helg ❤