Etiketter

,

Idag har jag fått ett härligt och inspirerande besök av min förlagskollega Amanda Tartt som debuterat med sin första erotiska novell – Choklad.

Ni hittar den på bland annat Adlibris, Bokus, Bokon och jag kan säga att den är HET!!!

Det är alltid intressant att höra hur andra författare förhåller sig till sitt skrivande så jag tog tillfället i akt när Amanda hörde av sig och ville gästa min blogg.

Välkommen Amanda ❤

 

Vem är du?  Jag driver egentligen ett litet café där jag bjuder på ekologiskt hembakat och fair trade-odlat kaffe. Efter att ha rest ganska mycket tidigare i livet njuter jag av att ha mitt eget lilla tillhåll som jag inrett med en massa detaljer från runt om i världen. Caféet slog upp sina portar för fem år sedan och sedan dess har jag insett hur mycket arbete det innebär, men det är verkligen bara roligt. När det är lite lugnare, så sätter jag mig ned och skriver. Jag har ett favoritbord, mitt bland gästerna.

 

Vad handlar din novell om? Jag har skrivit en massa olika saker genom åren, mest dagböcker där ibland varje dag blivit en hel novell. När jag bestämde mig för att försöka bli utgiven, så var det med en erotisk historia som jag haft i huvudet ett tag, men som jag inte ”vågat” skriva ned tidigare. Novellen handlar om Sanna som vaknar upp naken på ett hotellrum, bunden till händer och fötter.

 

Du har nu debuterat med Choklad, hur känns det? Vad har du fått för typ av respons på den hittills? Det känns fantastiskt, både att äntligen ha vågat och att förlaget faktiskt tyckte att den var så bra att de ville ge ut den. Responsen har hittills varit jättebra. Novellen har bara funnits ute sedan den sjätte februari, så jag har ingen aning om hur den sålt, men jag har fått två fina recensioner på bokbloggar på internet.

 

Vart har du fått idén ifrån? När jag har rest har jag både haft stunder där jag umgåtts med otroligt intressanta människor, och andra när jag varit helt själv. Stunderna i ensamhet gör ibland att man tänker på alla de man träffat. Sam och Kevin är två sådana människor, oerhört inspirerande, inte bara för att de ser så bra ut, utan för att de är så snälla och omtänksamma. Jag har tänkt mycket på dem, både före och efter novellen.

 

Var det en färdig ide eller växte handlingen fram under skrivprocessen? Idén fanns där att skriva om en av dem, men alltmedan jag skrev insåg jag att novellen hade plats för två möten. Slutet på historien överraskade mig själv också 🙂

 

Hur reagerade din omgivning på att du skriver erotik? Jag har varit ganska diskret med det, om jag skall vara ärlig. Jag bor i London och har inte så många svenska vänner. Mina engelska kompisar förstår ändå inte vad det står … Mamma och pappa vet att jag skriver, och vad jag skriver, men de har klokt nog valt att inte läsa Choklad.

 

Vad vill du förmedla med ditt författarskap? Hm, här skulle jag gärna komma med någonting storslaget, men det blir väl svårt att tro om man bara tänker på en erotisk novell. Välbefinnande, blir nog svaret. Jag skulle älska att höra att man läser Choklad, och mina kommande noveller, ensamma eller tillsammans i par som ett litet förspel (eller fler, varför inte?).

 

Har du tips och råd till andra som vill skriva erotik? Tänk på vad du själv blir upphetsad av. Skriv precis så som du känner, använd grova ord om du vill, gå dit du alltid velat, men aldrig vågat. I värsta fall får du väl putsa av det grövsta, om du måste, innan du skickar in det till förlag, men börja med att skriva precis som du själv vill.

 

Varför ska man läsa din novell? Jag vill tro att den är både välskriven och upphetsande. Kanske kan den ge idéer för den som vill ha lite nytt i sängen? Annars hoppas jag att den kan få läsaren att må gott innan det är dags att sova eller att bara känna sig lite stygg om man läser på tunnelbanan.

 

Hur lång tid tog det att skriva novellen? Från det att jag började till dess att jag skrev sista ordet tog den kanske en vecka, men det var ganska hektiska dagar på caféet. Sedan tog det kanske en vecka till att läsa igenom den gång på gång och fixa till lite småsaker.

 

Skriver du för en särskild läsare? Egentligen inte. Huvudpersonen Sanna är ju en kvinna, men jag tror att även män kan tycka om läsa om vad en kvinna tänker när han tar på henne, eller när hon tar på honom. Sanna är en sexuellt aktiv kvinna som jag tror kan locka de flesta.

 

Vad får dig att vilja skriva erotik? Jag ville försöka mig på någonting jag aldrig skrivit tidigare. Men jag har alltid gillat erotik, så det kändes som en utmaning, att skriva ned mina egna fantasier.

 

Vad läser du just nu? En killkompis har skrivit en deckare som han bett att jag skall läsa, så jag sitter koncentrerat med rödpennan i högsta hugg. Men han skriver jättebra, jag hoppas verkligen att han skall lyckas få ut sin bok.

 

Skriver du på något nytt? Jag har precis skrivit klart en ny novell om Sanna och skickat in den till förlaget. Jag hade först tänkt mig en direkt fortsättning på Choklad, men en sådan får kanske komma senare. I stället blev det nya äventyr 😉
Förlaget har inte hört av sig ännu, men jag håller tummarna om att de vill ge ut den också. Just nu ligger jag efter lite med bokföringen till caféet, så jag borde verkligen koncentrera mig på att komma ikapp med den.

 

Vad är det bästa med att vara författare? Det bästa är nog att du får bestämma precis vad du vill skall hända. Man behöver inga skönhetsoperationer, vare sig på sig själv eller på någon annan, alla är precis så som du vill att de skall vara.

 

Vad är det sämsta med att vara författare? Jag vet inte om det finns några dåliga sidor, egentligen. Kanske att det tar så mycket tid, att du ibland har svårt att koncentrera dig på det du har i händerna, för att tankarna går till det du just håller på att skriva.

 

Hur motiverar du dig de dagar du inte känner för att skriva? Nu har jag ju inte hållit på så länge, att skriva för att bli utgiven, alltså, så jag har inte haft några sådana dagar. Och jag har aldrig haft en deadline för mitt skrivande heller, så om det hände, så skulle jag nog helt enkelt koncentrera mig på min kunder och hoppas att någon av dem ger mig en idé att skriva om.

 

Försvinner dina romankaraktärer när du är klar med dem? Inte alls. Sanna finns ju kvar och kommer nog att fortsätta sina äventyr hos mig. Hennes älskare bygger hittills på människor jag mött, så de kommer alltid att finnas där. På sätt och vis hjälper novellerna mig att minnas dem som jag vill.

 

Hur mycket i berättelsen bygger på ditt eget liv? Inte mer än att det är mina drömmar, och att personer jag mött har gett sina drag åt de som har en roll i berättelsen.

 

Hur nära dig själv ligger huvudpersonen? Hm, det var väl en intressant fråga som jag tror att jag säger ”pass” på 😉

 

Vad läser du själv och vilka författare inspirerar dig? Jag älskar att botanisera bland böcker och har en jättefin bokhandel bara ett stenkast från caféet, där jag ofta slinker in när jag har tid. Det kan bli allt från drama till stenhårda agentromaner. Men om jag tänker efter, så är det spännande relationer mellan människor som inspirerar mig mest, inte nödvändigtvis sexuella sådana, tvärtom.

Margaret Atwood läste jag mycket förr, men blev besviken på de två senaste, så jag har tagit en paus från henne. En gammal favorit som jag läst flera gånger är ”Tre män i en båt” av Jerome K Jerome.

 

Kommer du att skriva någonting annat än erotik i framtiden? Absolut! Det gäller bra att bestämma vad … Eftersom jag rest ganska mycket, så har jag faktiskt börjat på en slags reseskildring, blandat med historier om människor jag mött. Det är otroligt roligt att skriva om det, men det är ett projekt som tar tid. Jag funderar på om jag skall lägga in foton också, jag tar massor av bilder. Sedan har jag en idé om att skriva en bok om en caféägare och hennes möten med sina gäster …

 

Några sista ord? Bara ett stort tack till dig, Susanne, för att jag fick komma hit och hälsa på. Du, och alla andra, är mer än välkomna att titta in hos mig på http://www.amandatartt.blogspot.com.

 

Kram,

Amanda

 

1028393_bee2c8086ffe36bc46d7c2d39637f08228912679_250