En heltäckande lista på deckaråret 2014 enligt Eriksson. Här finns även Dödlig åtrå med 😃

Erikssons kultursidor

Tove AlsterdalBäst i Sverige
Inga protester mot att Deckarakademin utsåg Tove Alsterdals ”Låt mig ta din hand” (Lind & Co) om små och stora brott i förorten till årets svenska deckare – fast hennes norrländska kriminalsläktkrönika, ”I tystnaden begravd” (2012), var ännu bättre. Också Christoffer Carlssons nya noir-deckare ”Den fallande detektiven” (Piratförlaget), inte ens nominerad i år, är bättre än ”Den osynlige mannen från Salem”, som vann i fjol.

Debutanter
Deckarakademin prisade Anna Lihammer som årets debutant för andra världskrigsdeckaren ”Medan mörkret faller” (Historiska Media). Men Tony Johansson och Cia Sigesgård, bägge bosatta i Lund, debuterade nog så bra. Johansson med en oroande autentisk thriller om svensk säkerhetspolis, ”Den tredje passageraren” (Celanders,) och Sigesgård med en tyvärr lika realistisk ”folkhemsrysare” om människor i ett hyreshus, ”Inga kelgrisar, inga styvbarn” (Kalla Kulor).

Svensk historia
Årets bästa historiska deckarförfattare finns också i Skåne. Både Set Matsson och paret Limme & Palmqvist var i toppform…

Visa originalinlägg 1 244 fler ord