var ett event som Lava förlag ordnade, och idag var det en lunchföreläsning som stod på agendan för mig.

Joanna Penn är en indie-författare som jag följt de senaste tre åren, och inom den här indiekulturen som jag har läst om och följt i ett antal år är hon välkänd.

Joanna har många strängar på sin lyra, hon skriver böcker om hur man kan marknadsföra sina böcker, men skriver även böcker inom genren thriller. Hon åker runt och föreläser, och jag tänkte faktiskt åka till London och lyssna på en av hennes föreläsningar, så när det här erbjudandet kom tvekade jag inte.

Hon pratade om den globala marknaden, att skriva mycket böcker, se till att äga sina rättigheter och översätta. Vi alla vet ju att Sverige är ett lilleputteland när det kommer till den globala marknaden där engelskan är ett omfattande språk. 430 miljoner pratar engelska medan vi är ”endast” 9 miljoner svensktalande.

Det finns många olika plattformar, Kindle, Kobo, Ibooks, Smashwords m.fl. När det gäller att locka läsare till sina böcker måste du se till att skriva mycket, och se till att få ut dem på de olika plattformarna. Ett tips! Prata in det första kapitlet, lägg ut på soundcloud, starta en youtube-kanal.

Bestäm dig för vart du vill vara, Joanna har valt att vara på Twitter, Google +, Hemsida/Blogg, sin podcast och en you-tube kanal, medan jag har Hemsida/blogg, Twitter, Facebook, Google , Instagram.

Om du har skrivit några böcker, eller i alla fall minst tre kan du börja laborera med priser. Joanna har skrivit en hel del böcker och har den första boken i sin serie helt gratis. Och det vet vi ju alla att gratis är gott. Ju mer volym, desto mer försäljning. Easy peasy!

Hon pratade en del om nyckelord, algoritmer och metadata. Allt det här handlar om sökoptimering så att läsarna kan hitta just dina böcker. Men det där är jag inte så värst insatt i. Ännu 🙂

Det absolut bästa man kan göra är att se till att samla på sig e-postadresser. Den här biten vet jag är viktig, men jag har tyvärr inte kommit så långt i det själv, men om du ser till att samla på dig e-post adresser är det lättare att nå ut till dina läsare. Det blir de du mailar allra först när du t.ex ska släppa en ny bok, du kan ha tävlingar och give-aways m.m. Gör det lätt för dina läsare att hitta dig och anmäla sig.

Jobba efter AIDA = Attention – Interest – Desire – Action

Sedan pratade hon om recensioner, det är mycket viktigt! Goodreads är en bra plattform där de flesta på den globala marknaden samlar sina recensioner och betyg på böckerna. Dödlig åtrå finns på Goodreads, men även på Boktipset.se dit jag hänvisar mina läsare. Se även till att ha en klickbar länk där din potentiella läsare kan köpa din bok. Enkelhet i synnerhet!

Se till att inte bygga din författarplattform på en sida som du inte äger, för helt plötsligt kan den vara nerstängd pga ändrade regler, lagar eller helt enkelt bara borta. Här måste jag själv lägga in en växel och ändra min WordPress till en WordPress på egen server. Det ska jag ta tag i så fort som möjligt.

Och medan du gör allt det här, se till att vara äkta, var dig själv. Och varje bakom profil på de sociala medierna finns en människa av kött och blod!

Joanna rekommenderade att man skulle göra upp en fem-årsplan och sedan se till att jobba igenom den, göra lite varje dag! Hur och vad du vill göra och när du har skrivit ner det, håll dig till det. Jag skrev ner en plan för några år sedan som jag vart eftersom har reviderat lite men det är oftast åren, själva idéerna och mina tankar är i stort sett detsamma. Nu ska jag bara hitta tiden för att genomföra dem.

Den här föreläsningen var en riktig energiboost för mig och en spark i baken. Om Joanna har rätt kommer e-böcker slå ordentlig här i Sverige inom ett-två år, hon sa att vi ligger lite efter Tyskland och då vore det roligt att se vart jag står i processen när de två åren passerat. Jag vill absolut hänga med på tåget och ligga i bräschen för det här. Får se vad Amazon kan tillföra i den här frågan också.

Som sagt en riktigt energiboost att träffa Joanna för hon är en helt fantastisk äkta, och  genuin kvinna som delar med sig frikostigt av sina erfarenheter och kunskaper. Det är lite så jag vill verka och vara inom den här fantastiska världen av skrivande människor.  Lär du dig nåt som kan vara nytta för andra, dela med dig. Vi är inte konkurrenter utan kollegor ❤

Här följer lite bilder på denna fantastiska lunch där även Ann Hugosson var med ❤

bild-36

Jag och Joanna Penn

 

 

 

 

 

 

bild 3-8

Joanna Penn (The Creative Penn)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bild 4-5

bild 1-7

 

 

 

 

 

bild 2-9

Joanna Penn och Kristina Svensson (Lava förlag)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bild 1-8

Ann Hugosson och Jag ❤