Det är en del av er som undrar varför jag valde AB istället för enskild firma. Nu har jag erfarenhet av både enskild firma och Handelsbolag så jag har provat nästan alla former men redan när jag började skriva för ett antal år sedan visste jag att jag ville ha ett AB.

Mina anledningar och svar är dessa;

Eftersom jag redan har en heltidsanställning blir det här sättet enklast för mig då jag kan, om jag vill ta, en aktieutdelning istället för lön. Bolaget ska, om det går bra, vara ett självspelande piano där jag använder pengarna som kommer in till investering för att översätta mina noveller/romaner och publicera i andra länder till exempel.

Skattemässigt är AB och enskild firma likvärdiga upp till 433.900 kr (2014) efter det blir ett AB mer fördelaktigt skattemässigt men som sagt jag har redan en anställning så för mig är det också långsiktigheten som gäller med att starta ett AB.

Sedan har det ju blivit enklare att starta ett AB, förut krävdes det 100.000 kr i aktiekapital samt revisorsplikt. Idag krävs det 50.000 kr och nu kan ett befintligt aktiebolag välja bort revisorn om det inte når upp till minst två av dessa värden för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren.

  • fler än  3 anställda (i medeltal)
  • mer än  1,5 miljoner kronor i balansomslutning
  • mer än  3 miljoner kronor i nettoomsättning.

Personliga ansvaret är begränsat i AB och jag vill hålla det åtskilt från min privata ekonomi som innefattar värden som vårt hus till exempel. Om det mot förmodan skulle gå riktigt åt helvete så kan de ta hus och hem från en om man har en enskild firma för det finns ingen juridisk skiljelinje som det finns med ett AB. Sedan måste jag som VD se till att betala skatt för annars blir jag ju personligt ansvarig för det. Så visst finns det fortfarande visst personligt ansvar även i AB.

Enkelheten i ekonomin då den är en separat enhet och för mig som inte direkt gillar siffror är det en befrielse. Nu har jag en redovisningsfirma som tar hand om allt men självklart kan man göra det själv om man tycker om det eller kanske inte har ekonomiska möjligheter att lägga ut på en firma.

Det blir ju lite annorlunda då jag som sagt redan har en anställning men det finns både fördelar och nackdelar med ett AB. Det bästa för var och en är att gå igenom fördelar och nackdelar kring vad man vill med sitt företagande. Mina planer är att inte bara skriva en bok utan jag vill skapa mig ett namn och ett författarskap med många böcker i stallet så att säga. Det finns även möjlighet och planer på att erbjuda andra relaterade tjänster/produkter kring skrivandet. Men nu ska min första roman publiceras och hitta sina läsare.

Mina planer är inte att ha det som en hobby utan kunna leva på mitt författarskap vilket jag är väl medveten om är ubersvårt men jag tänker inte dö nyfiken 🙂

Det enklaste och billigaste hade varit att starta en enskild firma men jag brukar aldrig göra det enkelt för mig. Hittade en hemsida där de förklarar allt på ett väldigt enkelt sätt kring fördelar och nackdelar. 

Självklart kan man starta en enskild firma som man sedan omvandlar till ett AB om det skulle behövas. Men det är tydligen en krånglig historia enligt Bolagsverket men det går. Men inget är hugget i sten. Och för er som har tankar kring dessa två formerna och vill ha det som en hobby i icke vinstdrivande syfte så är enskild firma det självklara valet.

Det finns dem som rekommenderar att starta båda formerna men den festen har jag ingen lust att gå in i utan det är tillräckligt med en firma.

Hoppas ni har blivit lite klokare kring mitt val och vad ni själva funderar kring detta.

Många kramar ❤