och stopp i den kreativa hjärnhalvan.

Under de här veckorna som jag blev ”manusfri” hade jag tänkt gå igenom mina noveller men det är helt tomt där upp. Energin, lusten är som bortblåst. När jag ska till att öppna dokumentet stänger jag ner det innan jag har fått upp det.

Börjar känna mig så pass bra nu och så som jag mår nu vill jag verkligen inte göra men ibland är det svårt att ta sig ur den onda spiralen. Det har kommit fram en delpersonlighet som är väldigt bitter och elak för tillfället. Och när den personen visar sitt fula tryne har jag  sällan ljusa tankar om något. Kanske mest om mig själv ska sägas men även saker jag läser och hör om. Som bokbranschen, för att ta ett känt exempel som de flesta av oss har mer eller mindre har erfarenhet av.

Vem, som är vid sina sinnes fulla bruk vill ge sig in i den? Helt ärligt!

Jag såg på Svb hemsida att KF och Bonniers äger nästan 80% av marknaden. Av tio sålda böcker kommer åtta från någon av KFs och Bonniers boklådor. Är vi förvånade? inte alls utan det gäller väl det mesta även när det kommer till detaljhandeln där de stora jättarna slår ut den lilla företagaren. Det är bara att se i alla kommuner där det finns köpcentrum, hur många små företag kan ni se där?

Samma sak gäller förlagsbranschen där det mesta handlar om centrala inköp och de små/mellanförlagen har svårigheter att få in sina böcker hos 80%-arna.

16% av den här stora kakan är privata bokhandlare och nu är jag inget mattesnille men chansen att få in sina böcker är mikroskopiskt. Nu gäller ju det här de fysiska bokhandlarna men även på nätet är det de stora jättarna som styr. Den ena efter den andra blir uppköpt och Konkurrensverket säger inte flaskhals. 17 februari tar de ännu ett beslut om uppköpet av Bokus. Akademibokhandeln och Bokia gick ju ihop förra året och nu kommer även Bokus att ingå i det företaget för jag tror Konkurrensverket klubbar igenom det rakt av.

Nu känner jag hur de där små hornen börjar växa så jag ska sluta nu men jag önskar verkligen att Amazon kan kliva in i den här fiskdammen och röra runt lite.

Over and out!

images