är titeln på ett blogginlägg som Katarina hade igår. Det är alltid lika kul att följa diskussionerna kring denna fråga som uppkommer med jämna mellanrum på olika forum.

Ordet talang kommer upp i en del av kommentarerna så jag slog upp ordet och dess betydelse

Talang

  1. djup kunskap eller utmärkt färdighet inom ett visst område
    –Han har talang för pianospel.
  2. person som besitter djup kunskap eller djupa färdigheter inom ett visst område
    –Ja, han är en riktig talang.

Den här talangen kanske är medfödd för vissa (forskarna säger tydligen att något sådant inte finns) men för merparten av oss dödliga tror jag att man måste öva, öva och öva för att till slut besitta denna djupa kunskap.

Visst, det kanske finns författare som vaknar upp en disig tisdagsmorgon och skriver ett mästerverk men det kanske inte är ett mästerverk i mina ögon? Allt ligger i betraktarens ögon. Hur många författare har ett manus som ges ut direkt och aldrig gås igenom av redaktörer, lektörer, korrläsare, testlästare m.fl?

Och vad är talang egentligen? Hittade denna hemsida kring ämnet

Kan talangen vara att man som blivande författare kan förmedla en historia som folk vill läsa? Och vad är det som gör att en bok blir en bästsäljare? Bara för att jag inte blir utgiven har jag ingen talang då?

Det här inlägget ger mig fler frågor än svar inser jag. Det finns antagligen lika många svar som det finns frågor eller så får vi bara se till att sätta oss ner och skriva. Nöta det där sittfläsket som jag har hört om och känt av en hel del under dem här åren.

Under tiden vi skriver så lär vi oss men även genom att läsa andra böcker både skönlitterärt och skrivhandböcker, gå kurser om skrivandets konst, träffa andra skrivande människor. Helt enkelt ägna oss åt vår passion.

Men kan vem som helst bli en författare?

Jag kan säga så här, att det jag skrev i början mot det jag skriver nu är en stor skillnad. Och jag lär mig hela tiden. Sedan kan självklart inte alla bli författare eller kan de det? Allt från den högst ordinära medmänniskan till en riktig A-kändis?! Vissa topplistor tyder på att man har större chans att bli en författare om man är en kändis. Vad vet jag.

Jag själv har kanske inte den där finlitterära knorren som en del eftersöker i texter. Men det är inte där jag lägger mitt krut utan jag tror att min story, intrigerna och mina karaktärer kommer skapa en läsupplevelse bortom vardagen där mina läsare har många timmars spännande läsning framför sig. 

Och om det skulle skita sig totalt så har jag i alla fall haft och har:

”The time of my life”

En liten måndagsreflektion 🙂

Tack Katarina för ett bra inlägg som jag spann vidare på!

Jag lämnar er nu med en musikvideo på mitt favoritband, Daughtry. De finns representerade med många låtar på mina spellistor när jag sitter och skriver.