Jag har börjat tänka en hel del på marknadsföring på sista tiden.

Då kom jag att tänka på själva formatet av boken. Hur tänker ni när ni ska köpa en bok?

Låter ni bli att köpa i ett visst format för att det är för krångligt, tungt eller liten text. Eller springer ni iväg till bokhandeln och bara måste ha den där fina inbundna boken?

Det är ett viktigt beslut att tänka på för man vill ju inte att läsaren ska välja bort t.ex den inbundna boken som är upptryckt i tusen ex för att invänta pocketen som verkar vara lite av en branschstandard i Sverige.

Kanske det bara är i mitt huvud som dessa tankar finns och gemene man ser bara omslaget och baksidetexten som deras vägledare?

Går det att strunta i pocketformatet i dagens Sverige och satsa allt på danskt band? Vi är ju trots allt ett pocketälskande land men det kanske är på väg att ändras?

Så som det verkar ha varit hittills är att man trycker upp en inbunden för att den sedan ska följas upp av en pocket. Men nu när danskt band och storpocket finns hur blir det då med vår älskade lila pocket som vi läser på våra semestrar? Om man har en bok i danskt band kommer man också att trycka upp den i pocket?

Jag kan bara gå till mig själv och jag har inte köpt en inbunden bok på väldigt länge men det kanske jag är ensam om. Det ju alltid fint att ha en inbunden i bokhyllan men de är inte särskilt praktiska.

Sedan kan man ju undra om alla formaten kommer att finnas kvar om några år. Jag har en egen teori om det men det skulle vara intressant att höra vad ni tycker.

Ni som redan är utgivna, hur tänkte ni kring formatet på era böcker? Fördelar och nackadelar kring era resonemang eller var det förlaget som bestämde?

Lämna gärna kommentarer och om ni gillar ett annat format som jag inte har med skriv gärna det också.