i Värmdö enligt lokaltidningen Mitt i.

I artikeln tror de att en av anledningarna är att vi bor i en glesbygdskommun (många öar) och för de som bor långt ut på öarna är det bekvämt att kunna låna via nätet.

För varje utlånad bok får bibblan betala 18-20 kr, de betalar för varje utlånat ex medan för vanliga böcker behöver de endast betala en engångskostnad. Är inte insatt i systemet men jag tycker det låter märkligt att de får betala mer för en bok de inte har i hyllan endast elektroniskt och de fysiska böckerna som tar plats är billigare. Nu är det ju så att momsen för e-böcker är högre (25%) medan pappersboken endast har (6%) så det kan kanske vara en bidragande orsak men bara till en viss del.

Invånarantalet i Värmdö ligger runt 40.000 och antal e-böcker som lånades ut förra året var 5.447 vilket blir runt 12% av befolkningen som lånade en e-bok förra året.

Liten skrift från Biblioteksföreningen om hur de önskar att utvecklingen ska bli för e-böcker. De säger också att e-boken lever kortare tid men där vill jag nog säga emot, en e-bok är enklare att ha tillgänglig, går fort att ändra i medan pappersboken tar tid att revidera och måste tryckas upp igen. Då blir frågan, får man ut pappersboken igen till bokhandeln/biblioteken fast den kanske är fem, tio år gammal och under tiden har du lagt ut din reviderade e-bok på hemsidan/näthandlarna på några minuter.

Det är nog dags att djupdyka i Sunes bok 🙂 igen ”Bokens väg till läsaren och biblioteken” för att läsa på lite mer om bibliotekens liv och leverne.

Jag tycker det är fantastiskt att e-böcker blir mer och mer populärt och det ska bli mycket intressant att se framöver vad som händer med bokmarknaden och just papper vs digitalt.

För mig som blivande egenutgivare är det ett format som ger flexibilitet och förhoppningsvis möjlighet till en interaktion med läsaren som kanske inte är lika enkelt med en pappersbok.

Förstå mig rätt, jag älskar verkligen pappersboken, doften, känslan, helt enkelt att hålla i en pappersbok är underbart och det är inte sagt att de olika formaten inte kan samexistera. Vi är alla olika och vi vill använda de olika formaten vid olika tillfällen.

Det jag tror är att något format i pappersformen kommer att få ge vika men vilket det blir är svårt att sia om. Jag själv har märkt att jag inte köper så mycket inbundet som jag gjorde förr utan jag gillar formatet danskt band till exempel och sedan har vi ju pocket som är stort här i Sverige men det verkar inte vara så i övriga Europa eller USA så vi får väl se….

Något som är väldigt populärt och som blir mer och mer populärt är ljudböcker men de får bli ett helt eget inlägg längre fram.

bild-10

bild-9