i Värmdö enligt lokaltidningen Mitt i.
I artikeln tror de att en av anledningarna är att vi bor i en glesbygdskommun (många öar) och för de som bor långt ut på öarna är det bekvämt att kunna låna via nätet.
För varje utlånad bok får bibblan betala 18-20 kr, de betalar för varje utlånat ex medan för vanliga böcker behöver de endast betala en engångskostnad. Är inte insatt i systemet men jag tycker det låter märkligt att de får betala mer för en bok de inte har i hyllan endast elektroniskt och de fysiska böckerna som tar plats är billigare. Nu är det ju så att momsen för e-böcker är högre (25%) medan pappersboken endast har (6%) så det kan kanske vara en bidragande orsak men bara till en viss del.
Invånarantalet i Värmdö ligger runt 40.000 och antal e-böcker som lånades ut förra året var 5.447 vilket blir runt 12% av befolkningen som lånade en e-bok förra året.
Liten skrift från Biblioteksföreningen om hur de önskar att utvecklingen ska bli för e-böcker. De säger också att e-boken lever kortare tid men där vill jag nog säga emot, en e-bok är enklare att ha tillgänglig, går fort att ändra i medan pappersboken tar tid att revidera och måste tryckas upp igen. Då blir frågan, får man ut pappersboken igen till bokhandeln/biblioteken fast den kanske är fem, tio år gammal och under tiden har du lagt ut din reviderade e-bok på hemsidan/näthandlarna på några minuter.
Det är nog dags att djupdyka i Sunes bok 🙂 igen ”Bokens väg till läsaren och biblioteken” för att läsa på lite mer om bibliotekens liv och leverne.
Jag tycker det är fantastiskt att e-böcker blir mer och mer populärt och det ska bli mycket intressant att se framöver vad som händer med bokmarknaden och just papper vs digitalt.
För mig som blivande egenutgivare är det ett format som ger flexibilitet och förhoppningsvis möjlighet till en interaktion med läsaren som kanske inte är lika enkelt med en pappersbok.
Förstå mig rätt, jag älskar verkligen pappersboken, doften, känslan, helt enkelt att hålla i en pappersbok är underbart och det är inte sagt att de olika formaten inte kan samexistera. Vi är alla olika och vi vill använda de olika formaten vid olika tillfällen.
Det jag tror är att något format i pappersformen kommer att få ge vika men vilket det blir är svårt att sia om. Jag själv har märkt att jag inte köper så mycket inbundet som jag gjorde förr utan jag gillar formatet danskt band till exempel och sedan har vi ju pocket som är stort här i Sverige men det verkar inte vara så i övriga Europa eller USA så vi får väl se….
Något som är väldigt populärt och som blir mer och mer populärt är ljudböcker men de får bli ett helt eget inlägg längre fram.
Jag tycker också e:boken är intressant, men hittar den aldrig fint formgiven. Tyvärr kan innehållet bli väldigt lidande av denna faktor för mig, eller om det är jag som lider eftersom jag missar mycket på grund av det …
GillaGilla
Jag hittar massvis med böcker från indieförfattare som har sjukt snygga omslag och är jättebra inuti. Riktigt proffsigt gjorda.
Visst finns det vissa som man ser är amatörmässigt gjorda, men det är sällan jag stöter på dem.
🙂
GillaGilla
Jag tror de blir färre och färre som sitter på egen kammare och snickrar om man inte är riktigt duktig på vissa moment.
GillaGilla
Helt rätt!
GillaGilla
Jaså? Det låter ju bra! Jag har bara sett dem i e:Pub, vilket är formatet man måste hålla sig till om man publicerar via Publit och Vulkan, och därför har jag undvikit att göra det. Vilket format rekommenderar du då?
GillaGilla
Jag har aldrig publicerat själv (nå, jag har gjort en e-bok av en av mina romaner, mest för att se hur resultatet blev, men ingenting jag har gett ut), men jag köper mkt böcker från indieförfattare. Jag köper många av mina böcker på Smashwords, och på Smashwords kan man själv välja vilket format man vill ha boken i.
Den där test-romanen jag gjorde med Scrivener blev jättebra som e-bok, dock. 🙂
Det var i epub-format. Jag kan läsa den hur bra som helst på min telefon, har dock aldrig testat på en ipad. Men det sägs att så länge det inte är en pdf-fil ska det fungera lika bra där (pdf-filer är tydligen anpassade efter 1 enda storlek, och det blir konstigt om man skiftar från iphone till ipad och vice versa, epub är ”töjbar”, vilket är bra)
GillaGilla
Jag måste bara fråga, Peter (det är kanske en dum fråga, men ändå…), vad är Vulkan och Publit för sajter? Jag har som sagt inga planer på att publicera på ett tag, så jag har inte hunnit utforska den delen riktigt.
När jag publicerar ska jag främst fokusera på Amazon, Smashwords och Appstore…
GillaGilla
Publit
Vulkan
GillaGilla
Tack, Susanne! Det visade sig att jag redan har blivit medlem på Publit…. Har väl helt enkelt glömt det eftersom det inte är aktuellt än…. 🙂
GillaGilla
vi är väldigt lika du o jag 🙂 ibland är det nästan roligare att ta reda på och undersöka saker innan boken är färdig. Kram
GillaGilla
Vulkan är väl idag Sveriges största förlag om man ser till hur många författare de ger ut. Där kan alla publicera på egen hand, och alla tjänster går att köpa sig till om man inte har en färdig inlaga att ladda upp. Publit är ett Print on demand – företag som har snabba leveranser, och om man som jag kör enskild firma på skrivandet är Publit att rekommendera. När det sedan gäller distributionen på olika sajter kan man via Publit knyta dem med exempelvis Bokrondellen, men det finns ju inget som säger att du inte kan fokusera på att distribuera dem precis hur du vill på egen hand.
GillaGilla
Okay, tack! 🙂
Alltid bra att veta
GillaGilla
Jag har också hittad blandad kvalitet. Joel Frielander tror jag han heter som har The Book Designer och han har skapat en mall i wordformat både för pappersböcker och eböcker så det finns att köpa och det är det som är kruxet, anlita proffs för att se till att du får en proffsigt utseende.
GillaGilla
När jag ska publicera första gången vill jag göra så mycket som möjligt själv. Visst behöver jag hjälp med bokomslaget (jag kanske är bra när det gäller ord, men jag är inget vidare på det grafiska), jag behöver någon som översätter (min engelska är inte på långa vägar tillräckligt bra för att översätta själv, och det finns inget värre än att läsa böcker med grammatiska fel och felstavningar – för att inte säga felaktiga meningsbyggnader och styckeindelningar!! Det kan få mig att lägga en bok åt sidan och inte återuppta den).
Men jag snurrar runt på sajter och hittar olika tips på egenpublicering. Jag vet att jag fortfarande har mycket kvar när det gäller att utveckla språket osv, och jag har köpt många böcker som ger bra tips på hur man varierar sitt språk och inte upprepar sig för mycket (det brukade vara en av mina svagheter, men det artar sig!). Jag har alltid haft svårigheter med det här med beskrivningar, men även där har jag hittat bra böcker som lär mig en hel del!
Oavsett, att vara med på hela den här resa ska bli så spännande! Att inte bara lämna in boken till ett förlag och låta dem fixa resten. Jag ska ha full koll, fastän jag tar hjälp av erfarna människor (översättare osv), och det ska bli så himla kul! Jag kan knappt bärga mig tills jag blir klar med min första roman! (Eller när jag kommer någonvart på novell-serien jag har börjat med)
GillaGilla
Jag e med hela vägen på dina tankar och tänker göra likadant och anlita proffs där jag inte behärskar vissa delar (blir många delar) för min del. Jag längtar enormt till att bli färdig men det går så lååååååångsamt. Just nu är jag lite överallt både med romanen, novellerna och på toppen av det har jag slängt in en kurs i att skriva kärleksnoveller 🙂
Men blir nog färdig vilket år som helst!
GillaGilla
Det låter jättebra! Var går du dina kurser?? Jag skulle vilja gå någon sådan kurs. Är det på distans?
GillaGilla
Jenny Bäfving,http://jennybafving.wordpress.com/nyhetkurser/
den kursen heter att skriva för veckopressen men jag har inga ambitioner att skicka in till dem utan mer skriva lite mer drivande.
GillaGilla
Ja, men som jag skrev till den här LadyAdrienne: Om jag publicerar via Publit eller Vulkan måste jag ge ut dem i e:Pub och det är väl egentligen det formatet som jag har svårt för. Jag tycker liksom att det blir snyggare i vanlig Pdf, därför lägger jag upp mina noveller på det viset på egna hemsidan istället. Det blir förstås inte lika smidigt att ladda ner i exempelvis Android, men hittar jag något intressant alternativ är jag nog inte sen att följa med på det. Jag gillar att du utforskar detaljer, Susanne!
GillaGilla
Jag har bara gjort 1 story till en e-bok, bara för att utforska om Scrivener kunde fixa det så att det blev ett bra resultat.
Jag läste på internet hur jag skulle göra, och enligt sajten jag var på skulle man använda epub, kindle eller något liknande format – men inte pdf, eftersom det inte kan anpassas till olika storlekar på det man nu läser från.
Min bok blev snygg i epub-format, kapitlena började högst upp på sidan, det som var kursivt förblev kursivt, jag kunde ha en snygg utsida och en innehållsförteckning med de olika kapitlena (där jag kunde trycka på ett kapitel och hamna direkt dit). Det blev faktiskt jättebra!
Utsidan fixade jag på photoshop (jag tog en bild från internet, men det är bara för att jag inte ska publicera boken, den finns bara på min iphone 5).
Hur som helst, jag var nöjd med resultatet på min epub-fil. Boken blev över förväntan. Jag ska ju inte publicera på ett bra tag, så jag har mer att utforska inom det området, det finns säkert format som är bättre, men jag kör hellre med epub än pdf…
GillaGilla
Okej. Bra info! För mig är det dock så att jag inte tycker att e:Pub är snyggt. Det ger mer en lätt snurrig känsla än en proffsig, enligt min åsikt. Det dubbelsidiga perspektivet till exempel. Därför väljer jag att göra mina som Pdf i Indesign istället. Men hittar jag något bättre så är jag absolut inte främmande att testa det.
GillaGilla
Mina epub-böcker (de jag har laddat ner) är inte dubbelsidiga…. är du säker på att det inte går att ändra den saken till eget behag? Jag skulle nog inte kunna stå ut om jag läste dubbelsidigt….
Men jag håller med dig, det är hemskt kul att höra andras erfarenheter och åsikter om olika saker! 😀
Det är bra att vi har Susannes blogg, eller hur? Det var här jag fick veta om NaNo’s existens, Smashwords, amerikanska IRS krav om publicering på deras sajter osv…..
GillaGilla
jag måste också testa att göra en ebok i Scrivener 🙂 tänk att se sin bok som en bok 🙂
det finns så mycket information ute i cyberspace för oss egenutgivare och det är härligt att del med sig av de olika erfarenheterna man skaffar sig.
GillaGilla
Håller absolut med! Susanne är härligt engagerad!
GillaGilla
Peter vi kanske kan prata mer om Publit när vi träffas på Ann´s mingel, är väldigt intresserad av att höra hur det fungerar för dig. Har du slutit avtal med Elib? för det är väl dem som ser till att boken hamnar på biblioteken.
GillaGilla
Det kan vi absolut göra!:-)
Nej, jag har skickat fler än ett mejl och försökt få till ett avtal med Elib, men det verkar sitta väldigt långt inne. Dock har jag fått till ett avtal med BTJ, och därigenom gjort så att bibliotek (det enda som hittills har försökt har lyckats) kan köpa in den.
Ska bli kul att träffa dig!:-)
GillaGilla
har förstått att Elib har ensamrätt för att man ska nå ut till bokhandlarna och där vore det nog bra med lite konkurrens och om jag inte hört fel skulle publit försöka sig på att ta sig in på den marknaden.
Det blir både du, jag, birgitta, ann-christin och kanske Anna så det är många londonkursare. Må så gott!
GillaGilla
Ja, man måste vara motiverad om man vill något! Annars kommer man inte särskilt långt….
GillaGilla
En annan fördel med e-böcker är att de aldrig tar slut hos förlaget. Det är flera gånger som jag har letat efter ”äldre” böcker och fått meddelandet att de tyvärr inte finns att få tag på längre och att nytryck inte är planerat. Tyvärr är de jag sökt efter varit tryckta tiden innan e-böcker fanns men i framtiden är det ett ypperligt sätt att hitta det jag letar efter (hoppas jag).
GillaGilla
Det finns ganska många ”äldre” böcker som har blivit e-böcker! 😀
Det kommer också att bli fler, det är jag säker på!
GillaGilla
Det låter hur bra som helst! Sedan finns det ju en begagnadmarknad men jag har varit lite dålig på att söka där :p.
GillaGilla
Jag tror att fler o fler förlag kommer omvandla sina äldre böcker till eböcker men det är ett omfattande jobb och kostar en hel del.
GillaGilla
Ja e-boken kommer säkert att ånga på och ta allt större andel av marknaden
trots att förlagen försöker hålla priset uppe och dämpa efterfrågan – och så staten med sin högre moms.
E-boken har ju många fördelar som att ett helt bibliotek ryms i en minneskapsel på några gram. Många äldre med nedsatt syn uppskattar att man kan förstora sidan efter behov. Spännande är att man kan tanka hem andra läsares synpunkter och kommentarer enligt en DN-artikel, vilket fördjupar läsningen.
Samtidigt öppnar e-boken helt nya möjligheter för oss som författare. Man kan lägga in alternativa läsmöjligheter genom att läsaren får göra val under läsningen genom att klicka på olika alternativ för att komma vidare. Man kan komplettera med audioillustrationer/bilder /videosnuttar för att förstärka läsupplevelsen. Möjligheterna att förnya boken och den litterära gestaltningen digitalt är många, men inte säkert att det är den typen av böcker genomsnittsläsaren vill ha.
Det enkla linjära berättandet med enbart ord har sina fördelar och har en lång tradition i mänsklighetens historia från lägereldarna och framåt.
GillaGilla
Det borde kunna samexistera och just möjligheterna med det digitala är spännande men om man ska lägga till andra medier hur fungerar det med rättigheter? Om jag till exempel vill lägga till en låt eller flera låtar för att det är det mina karaktärer lyssnar på just då, det fungerar inte då det är någon annans verk eller hur?
När det gäller bilder som jag har köpt kanske kan fungera.
Det finns mycket att kolla upp 🙂
Må så gott!
GillaGilla
Tvärtom, jag tror att e-boken är framtiden….. Om man väger för- och nackdelar med de båda typerna så har e-boken en hel del fördelar som vanliga böcker inte alltid har.
1. De är lättåtkomliga, det är bara några klick ifrån.
2. De är inte klumpiga att ha med sig när man reser, man kan ha ett helt bibliotek i telefonen/datorn/ipaden…. Och det tar ingen plats.
3. Det är enkelt för indieförfattare att ge ut sina böcker – och ofta kostar böcker från indieförfattare nästan ingenting (själv älskar jag att surfa runt på smashwords och leta efter bra böcker från indieförfattare).
4. Det kostar inga träds liv för att ge ut en e-bok….. Det är mycket, mycket bättre rent miljömässigt.
För att inte säga att vi lever i en värld där teknologin ökar med stormsteg. Precis som kasettbanden & videobanden så kommer böckerna så småningom att väljas bort, eftersom det har kommit nya, smartare alternativ på marknaden.
Herregud, den nya macbook pro har inte ens en cd-spelar inbyggd! Till och med cd:n är på väg bort…
Och många skolor har börjat använda sig av ipads som läromedel….
GillaGilla
bullseye 🙂 du har helt rätt, de är framtiden!
GillaGilla
Det är därför jag siktar in mig på e-bokmarknaden när jag väl ska ge ut min roman…. Det är framtiden, vad folk än tycker och tänker om det (har haft en diskussion om det förut på en sajt någonstans…. när jag sa att jag tror det är framtiden fick jag en hel del motargument, men det var nog mest av folk som inte ville tro det, eftersom de aldrig skulle få för sig att läsa en e-bok…)
Dessutom är det lättare att publicera på e-bokmarknaden. När man väl har publicerat sin bok där, förhoppningsvis fått lite uppmärksamhet och gjort sitt namn lite känt så kan man gå därifrån till att få den tryckt i vanligt bokformat….
GillaGilla
precis så tänker jag också, ska försöka få mina noveller färdiga (innan romanen) för att endast ge ut de som eböcker till en början. Översätta dem och sedan lägga ut dem på Amazon m.fl. Skapa ett intresse helt enkelt. Må så gott!
GillaGilla
Precis, det är smartare att göra så än att skicka det till förlag efter förlag och bli avvisad….
Jag har också en del novellsamlingar som jag ska göra färdigt och ge ut. Jag har alltid skrivit romaner, men nu har jag börjat läsa noveller som Smashwords (mellan 5-10k ord eller sådär), och det är precis lagom. Dessutom är många av dem serier, liksom…. Skitbra.
Åh, jag är klar med camp nano idag, förresten. Jag slutade på 61,969 ord (storyn är ju långt ifrån klar, men jag lät nanowrimo räkna orden därifrån).
wooohooooo! 😀
GillaGilla
Stort grattis till campen, jag tänkte försöka mig på den i juni men råkade signa mig för april 🙂 bra kämpat!
GillaGilla
Håller med dig om att e-bokens liv inte är kortare. Kan se på mitt eget sätt att låna e-böcker, lånar gärna också äldre. Kan till och med överväga ifall e-bok lever längre genom att det är så lätt att ha den med sig i telefonen.
GillaGilla
helt klart Mia, de kommer leva längre och lättare att få tag i. Må så gott!
GillaGilla