någon så jävla korkad artikel var det länge sedan jag läste och den finns i sin helhet på Aftonbladet Kultur, ni hittar den HÄR!

Jag har kopierat och lagt in vissa valda delar av texten i kursiv stil.

Personen som skrivit artikeln slänger sig med olika namn, finförlag, fulförlag, mikroförlag, storförlag, riktiga förlag. Det verkar helt enkelt som det finns olika förlag, medan jag kort och gott kallar dem vid namn oavsett om det är ett mindre eller större förlag.

Men enligt artikeln växer ”Fulförlagen” över ”Finförlagen” och det beror på Fifty Shades of Grey framgången och de populära böcker som följer i dess kölvatten. Många vill helt enkelt läsa om sex, erotik och det snappar vissa förlag upp väldigt snabbt och kan ge läsare det läsarna efterfrågar. Inte alla vill läsa dessa böcker men många. Tydligen. Och är då Nordstedt som givit ut Fifty shades- triologin i Sverige ett ”fulförlag?

”Småförlagen” tar andelar av ”storförlagen” inte ger ut lika mycket eller koncentrerar sig på säkra kort, vilket oftast betyder att en kändis skriver en bok som t.ex Zlatan eller ytterligare en kokbok som ska skrivas, också den av en kändis. Men det går inte att leva på särskilt länge för det gäller att ligga i framkant och inte bara stirra sig blind på säkra kort. Det  är kanske därför vi drunknar i självbiografier, kokböcker och gör det själv böcker?

I USA börjar förlagen nu köpa upp förlag som koncentrerar sig på egenutgivning. För att kunna skörda nästa stora bästsäljare, en ny ”Fifty” För vi kommer bli en kraft att räkna med, vi som ger ut via eget förlag.

I en av de sista meningen i artikeln skriver journalisten;

Den långsamma och gedigna process som tidigare legat bakom varje boktext, ett samarbete mellan författare, förläggare och redaktör, håller på att försvinna i nedskärningarnas och mikroförläggandets tidevarv. Precis som i journalistiken där bloggen blivit det nya idealet hamnar allt större ansvar för texten på skribenten. På gott och ont. Men i framtidens publiceringsbransch finns inga korrekturläsare, faktagranskare, redigerare eller redaktörer.”

Man kan ju analysera denna artikel till död-dagar men det är just det där stycket som gör mig irriterad. Det kommer absolut finnas, och finns, ett stort behov av dessa tjänster men kanske inte i formen av att de är anställda på ett förlag. De kommer bli mer av ett frilansande folk och den formen finns redan idag men blir än större när förlagen skär ner både på personal och utgivning. Och det är en yrkesgrupp som också måste ligga i framkant och se om sina egna hus i dessa varseltider. För det kommer bli fler författare, både debutanter och etablerade som ger ut via sina egna förlag. Och en av de viktigaste delarna i denna process är att, som författare, se till att det man skrivit är absolut det bästa man kan. Och när man har gjort det se till att anlita experter som tar boken det steget som behövs för att den ska bli ”great” Både när det gäller layout, innehåll, omslag, titel, korrektur m.m.

Sedan verkar det som om Nordstedt och Bonnier tycka sig skönja ett annat klimat hos författarna, de ställer andra krav, högre krav.

”Resultatet för storförlagen är att marknadsföringen blir en allt större del av utgifterna. En marknadsförare på ett stort förlag menar att det påverkat relationen till författarna. – Författarna ser varandras reklam i tunnelbanan och vill ha samma sak till sin bok. Det har blivit något av ett ”aber”. Stora pengar spenderas på trycksaker som mest fyller en terapeutisk funktion och agenter och författare ställer väldigt höga krav på förlagets pr-strategier. Eva Gedin (Nordstedt) : – Förut skickade man ett manus till ett förlag. Nu får vi varje vecka i stället förfrågningar av typen ”vad tjänar jag om jag skriver en bok och vad har ni för marknadsplan?”

Oj, författarna börjar ställa krav. Det kommer vi se mer och mer av.

Man kan ju vrida och vända på det mesta som jorunalister skriver och även dem har det tufft i dessa tider när papperstidningen är på väg att dö ut.

Och om ”fultidningen” Aftonbladet inte skrivt artikeln så hade inte jag skrivit detta inlägg.

Må så gott denna onsdag!