www.forlaggare.se har det publicerats en rapport angående bokmarknaden 2012.

Jag  skumläste den snabbt och det lilla jag läste verkade vara en dyster rapport men det fanns en del ljusglimtar också. Men nedan gör jag min egen tolkning av marknaden.

Rapporten är omfattande ni får läsa själva för det är bra att hålla sig a´jour med vad som händer i våra underbara bokvärld.

 

Bonnier skaffar sig ett större och större herravälde över bokvärlden med förvärv av olika bolag såsom Pocketgrossisten och Pocketshop. Och fler fusioner är att vänta sig, nu senast Akademibokhandelsgruppen samgående med Bokia men det kommer att behövas då den stora stygga vargen från väst kommer lufsande. Amazon.

De små förlagen är dem som är nytänkande och de aktörer som jag tror kommer ta till sig den digitala utvecklingen bäst. Det är även de som vågar satsa på ”nya” författare då de stora drakarna håller sig till det trygga. Men det blir svårt för dem att slås mot de stora drakarna.

De stora drakarna har till och med dragit ner på sin nyutgivning men trots tuffa tider kryper nyutgivningen uppåt och det kan förklaras med att vi som är utgivna via eget förlag har ökat. Vi kommer bli en kraft att räkna med. Sanna mina ord 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Bokhandlarna har det riktigt tufft och de får börja sälja andra saker än böcker. Presentpapper, pennor, papper, vykort m.m. Samarbetet mellan förlagen och bokhandeln måste ses över då jag personligen tycker förlagen biter sig och sina författare i svansen när de ser till att förkorta livslängden på en bok med att sälja dem via kanaler som Coop och övriga stormarknader. Vad händer då med de renodlade bokhandlarna? Jo de får gå till Coop och köpa böckerna till ett billigare pris än vad de fick köpa till f-pris av förlagen. Hur jävla snedvridet är inte det!

Sedan har vi en annan viktig kanal biblioteken men där kan jag inte uttala mig då jag vet för lite om deras roll och vad de har för avtal med förlagen.

Formaten på böckerna är en annan pilsner. Vilket format kommer överleva? Kommer e-boken ta över världen? eller kommer vi svenskar att krampaktigt hålla fast i våran kära pocket? Något format kommer att få ge vika och jag tror inte det kommer bli e-boken. Men de kan kanske leva sida vid sida och de inbundna böckerna får ge vika?

Det är en omfattande rapport och det som är nedslående är för de författare som skriver/kämpar/svettas med sina bästsäljare och som inga förlag vågar chansa på (inga av de stora drakarna i alla fall). De satsar istället på sina befintliga författare. Det är tryggt och ger säkra pengar. Förhoppningsvis.

Ett av de mest vettiga och smarta förlagen som finns idag enligt mig är HOI=House of Independents. Där kommer jag försöka ge ut min bok om den klarar sig igenom deras lektörsläsning vill säga. Ett förlag av författare för författare. De har förstått hela grejen.

Den stora kakan ska gå till författaren och utan författare skulle det inte finnas några förlag. Enkel matematik. Man är delaktig i sin egen utgivning och får vara med och påverka, tycka till. Ett samarbete. Nu kanske alla författare inte vill vara delaktiga i sin egen utgivning utan sitta på sin kammare och skriva. Men hallå det är 2012 och vi måste vara där ute och synas, höras. Skapa oss en plattform. Finnas till för vår viktigaste kund. Våra läsare.

Om jag nu inte skulle få min bok utgiven via HOI då blir det genom eget förlag. Det är de enda två alternativen för mig. Och som egenutgivare ser jag fram emot ankomsten av den nya sheriffen i stan. Amazon. Men vem vet om de kommer till lilleputt-landet Sverige. En del rapporter pekar på det och vi får väl se vad som händer under 2013. Det kommer bli ett spännande år!

Må så gott!