UPPDATERAD INFO 2014-10-16

Ingenting är så enkelt och lätt som jag vill att det ska vara.

Nu har jag fått tillbaka den certifierade kopian av mitt pass från Amerikanska ambassaden. Jag skickade in det den 8 augusti och det kom per rekommenderat brev den 23 augusti. Hur smidigt som helst 🙂

Tyvärr har jag hamnat i moment 22 och det visar sig på följande sätt:

Amazon.com publicerar inte min bok för jag måste ha ett ITIN-nummer från IRS först och IRS vill inte ge mig ett ITIN-nummer innan jag har ett papper från Amazon.com som säger att jag har publicerat en bok och börjat tjäna pengar 🙂

Kvinnan som ska hjälpa mig med min ansökan till IRS ska försöka prata med IRS för att se vad de gör med dem fall som uppkommer.  Summan av kardemumman är att jag måste vänta tills boken är färdig och översatt och sedan får jag se vad Amazon.com säger när jag ska lägga upp den på deras site. Tyvärr tar ansökan till IRS 8-10 veckor och då kommer det ta ännu längre tid att få ut den hos Amazon.com men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Hoppas att June som ska hjälpa mig med ansökan får något vettigt svar från IRS. Nåväl jag gjorde ett försök men det är inte alltid att det går som man vill.

Det finns andra sajter som jag kan lägga ut boken på och nu längtar jag tills jag har skrivit färdigt den 🙂

Men jag tänkte nog börja med ett något mindre format och ta en av mina erotiska noveller och testa alla dessa olika sajter där man kan lägga ut böcker på. Den är inte lika omfattande som min roman utan mellan 8.000-12.000 ord. I USA skulle man kalla den short storie eller novellas som är dock lite längre 🙂 Det kanske kan vara bra att börja med smått och sedan har man erfarenheten med sig när romanen ska ut i den stora vida världen.

Uppdaterad info gällande ITIN nummer 2012-10-31

Nu verkar det vara ännu svårare att skaffa ett ITIN nummer. Som det ser ut nu vill IRS ha originalhandlingarna skickade till sig ihop med ansökan. Det betyder alltså att vi måste skicka passet till USA och det var just det här som jag var orolig förr.

Men när jag läser lite mer ingående på deras info sida om detta så verkar det fungera med en ”certified” kopia av passet. Det de inte kommer ta emot är en ”notarized” kopia vilket man antagligen skaffar sig hos en registrerad notarie. Men jag har ordnat mitt dokument via Amerikanska ambassaden och det ska fungera enligt denna förklaring på deras FAQ

Are there any alternative options for me if I cannot get the original documents I need?
Unless you are one of the exempt applicants described above, this change requires the submission of original or certified copies of documentation from the issuing agency in order to obtain an ITIN. You may be able to request a certified copy of your passport or similar international identification (e.g., Matricula Card) at your local consulate’s office

Så det man måste göra är att se till att Amazon t.ex ordnar med ett brev som förklarar vad man ska med ett ITIN nummer till och bifogar det till ansökan, Form W-7. De vill att t.ex Amazon, CreateSpace, BookBaby och de övriga att förklarar att vi är deras kunder och vill att skatten regleras eftersom de ser till att hålla 30% av vinsten i skatt. Jag tror att detta löser sig när jag väl börjar med den här processen och tar kontakt med Amazon.

What is the difference between a ”certified” and a ”notarized” document?

A certified document is one that the original issuing agency provides and certifies as an exact copy of the original document and contains an official stamped seal from the Agency. These documents will be accepted. A notarized document is one that the taxpayer provides to a public notary who bears witness to the signing of the official document and affixes a seal assuring that the document is legitimate. These documents will not be accepted for ITIN applications. Note there are some applicants who are exempt from this change. This exemption is described in a previous question.

Anledningen till att de vill ändra ansökningsgången kring detta är att stärka skyddet hos de sökanden. De vill helt enkelt se över sina rutiner kring detta och det gör de fram till årsskiftet sedan blir det väl en permanent lösning då de måste se till att utbilda agenterna som hjälper oss att ansöka, som kvinnan i Norge jag skulle anlita. För som det verkar nu måste agenterna som June i Norge lägga till ytterligare en drös med papper så det verkar som om det är agenterna som hjälper till med ansökningsförfarande som har varit ett problem.

Det är en hel del textmassa att gå igenom och det kanske inte är så lätt som jag kanske läser det till.

Läs mer HÄR och titta även på deras FAQ och sedan finns en speciell sida för just ansökan som heter Form W-7 som visar hur man ska fylla i den.

Det som är viktig  i den ansökan (Form W-7) för oss som tänker publicera böcker i USA är att vi i Sverige har ett avtal USA och när det gäller royalties så är det artikel 12 som gäller.

Det är nog inte sist ordet sagt i den här historien men jag kommer hålla er uppdaterade 🙂

UPPDATERAD INFO EIN NUMMER 2012-12-19

Jag har tittat runt på olika bloggar kring detta och har nu funnit en blogg som verkar ha hittat en enklare lösning. Då jag inte kan kopiera hennes text hittar ni hennes hemsida HÄR. Hon har fått hjälp av David Gaughran som är en författare som har mycket bra inlägg om själv-publicering och han har även en e-bok om detta specifika område HÄR! Det är han som gjort ”exprimentet” med att ringa till Amerikanska Skatteverket (IRS) i inlägget som jag har länkat till och det verkar som om det går på några minuter när man väl har fått IRS på tråden. Men följ hans råd till punkt och pricka!

Men det finns en liten hake och det är att man behöver ha ett företag men det tror jag nog dem flesta av oss som ska publicera våra böcker har så det borde inte vara något problem.

Jag vet inte om man måste ha ett konto hos de nedanstående leverantörerna, Amazon, Kobo, Smashword, Createspace m.fl innan man ansöker om sitt EIN=Employer Identification Number men när du har fått ditt EIN nummer av IRS kan du enkelt ansöka om ett konto hos Amazon, Kobo, Smashword, Createspace m.fl. för att kunna lägga upp dina böcker.

Anledningen till att man skaffar det här EIN= Employer Identification number är så att leverantören t.ex Kobo inte drar 30% från dig då Sverige har ett avtal med USA. Vi betalar skatt i Sverige och du får ta upp din försäljning av dina böcker i din deklaration.

Och då kommer vi till nästa punkt. Du måste skicka in formuläret som heter W-8BEN till Amazon, Kobo, Smashword, Createspace m.fl. för att de inte ska dra dem 30% på din försäljning. I formuläret W-8BEN på punkt 8 måste du få ett specifikt nummer av dessa leverantörer. För Amazon är det deras publisher nummer som finns på din personliga sida när du har ett konto hos dem. För Smashword ska det vara den speciella email-adressen du har hos dem och hos CreateSpace är det medlemsnumret som finns på din dashboard. Det som gäller för Sverige´s skatteavtal med USA är att artikeln dem vill ha ifylld på punkt 10 i formuläret är nr 12 och procenten på skatten är 0%.

Du fyller i ett formulär per leverantör. Men se till att det är ett uppdaterat formulär hos IRS HÄR! Du skickar in det till dem via post och det tar ett par veckor innan de har malt igenom formuläret i företaget och när det är färdigt ska de inte längre hålla inne 30% av din förtjänst av försäljningen 🙂

Nu har jag förklarat lite grovt om vad det handlar om men läs på bloggen om hur du gör. Om man vill skaffa ett ITIN nummer så verkar det som om det är superkrångligt och just nu orkar jag inte förklara det. Jag kommer att, när det blir dags, göra precis som de säger i blogginlägget 🙂

Lycka till!

Se till att skriva på nu så vi blir många svenskar som börjar använda de här sidorna och kan ge ut våra böcker över hela världen. Vilken känsla!

Amazon

amazon_kindle_logo_720

Smashword

smashwords-logo

CreateSpace

createspace-logo

Kobo

kobo-writing-life

Bookbaby

Lulu.com

Lulu.com

Logotyperna är lånade från respektive företags hemsida.