UPPDATERAD INFO 2014-10-16

De som känner mig väldigt väl vet att jag gillar att planera. Och just nu planerar jag att göra en sak som kanske inte riktigt behövs just för tillfället. Men den här saken kan ta väldigt lång tid och när jag är färdig med min bok vill jag att den biten ska vara färdig.

Som de flesta redan vet som läser denna blogg eller känner mig personligen är att jag kommer ge ut mina böcker på egen hand. Egenutgivning. Både mina erotiska noveller och kriminalromaner. För tillfället finns det tre böcker i deckargenren i mitt huvud men med hopp om flera och när det gäller de erotiska novellerna är de för närvarande två stycken. Det som tar tid är min första roman och när den är skickad för lektörsläsning kommer jag koncentrera mig på novellerna under de veckorna. Från dag ett när jag började skriva har jag velat publicera mina böcker på bland annat Amazon.com. Hela den här processen som jag nu ska genomgå hade varit så mycket enklare om dom (Amazon) hade bestämt sig för att starta en site här i Sverige. Men om inte berget vill komma till Mohammed så får väl Mohammed komma till berget. När boken är färdig måste jag få tag i en professionell översättare men det kommer bli en helt annan historia på den här bloggen 🙂

När man publicerar sina alster på Amazon.com och vill få pengarna som kommer in på försäljningen av böckerna måste man ha ett nummer som heter ITIN = Individual Taxpayer Identification Number och det ansöker man om hos Skatteverket (IRS) i USA! Det borde ju inte vara något problem eller hur? Sverige har ett skatteavtal med USA så det går inte att smita 🙂 från den biten.

För att inte trötta ut er med allt mitt sökande kring detta går jag direkt på rödbetan!

Man kan göra det på två sätt, skicka in en ansökan (W 7) utan en Acceptance Agent som skrivit under men det kan göra att det tar massor av tid och avslår IRS din ansökan kommer det ta VÄLDIGT lång tid innan den går igenom andra gången. Men om det ska gå smidigt genom IRS så är det lättare om du anlitar en Acceptance agent som är godkänd av IRS. Dom hittar du HÄR!

Jag kontaktade agenten som finns i Norge och henne hittar ni HÄR!

Kruxet med ansökan är att man måste skicka med sitt pass och det har jag ingen lust att göra (kan komma bort, stöld eller något annat konstigt) så då måste jag kontakta Amerikanska Ambassaden i Sverige för dom är de enda som kan certifiera mitt pass. De tar en kopia på passet och sätter en stämpel som gör att IRS blir nöjd. Kopian bifogar man med ansökan till IRS. Hur du går till väga med att få passet certifierat hittar du HÄR!

Själva formuläret eller ansökan som du ska fylla i finns HÄR men agenten i Norge hjälper till med den biten när du väl har kommit så långt. Agenten i Norge gör allt pappersarbete och hon gör även en intervju med dig för att höra efter om varför man behöver ett ITIN nummer och lite andra frågor. Hon kommer även skicka diverse dokument man får läsa igenom.

Cover of "Kindle Wireless Reading Device,...

Cover via Amazon

Mitt nästa steg i denna process blir att skicka mitt pass enligt Amerikanska Ambassadens instruktioner.

Jag måste även prata med Skatteverket i Sverige för kommer jag tjäna triljoner med pengar i USA så behöver jag veta när jag kan säga upp mig från mitt dagjobb 🙂 Skämt åsido en sak i taget!

Hoppas detta har gjort det lite lättare för er som vill göra som mig, lägga ut sina alster på en sida i USA och nå en massmarknad. Men summan av kardemumman är att skaffa en stämplad kopia av ditt pass från ambassaden och sedan ta kontakt med agenten som hjälper till med allt, men självklart till en kostnad. Hon skrev 800 NOK.

Som ni ser är det en väldigt stor maskin att ge ut en bok och jag kommer älska varje steg av processen. Den absolut tuffaste biten kommer bli marknadsföringen men jag har sagt hela tiden att jag ska anlita proffs genom processen och även där kommer det nog att behövas. Man kommer nog att få dra i en hel del tåtar för att kanske skaka fram någon man känner eller känner känner 🙂 Som sagt det är många moment och det ska först och främst bli en bok men jag är på god väg. I september skickar jag den till Ann Ljungberg för lektörsläsning. Har även varit inne på att ge ut den via HOI förlag men jag har lite funderingar där som jag måste prata med dom om.

Det var lite tips från en glad men trött amatör kring egenutgivning.

Må så gott så ses vi snart!