UPPDATERAD INFO 2014-10-16

Jag har tittat runt på olika bloggar kring detta och har nu funnit en blogg som verkar ha hittat en enklare lösning än att skaffa ett ITIN nummer. Ni hittar hennes hemsida HÄR. Catherine har fått hjälp av David Gaughran som är en författare som har mycket bra inlägg om hur man blir en indieförfattare och han har även en e-bok om detta specifika område HÄR! Det är han som gjort ”exprimentet” med att ringa till Amerikanska Skatteverket (IRS) i inlägget som jag har länkat till och det verkar som om det går på några minuter när man väl har fått IRS på tråden. Men följ hans råd till punkt och pricka! Men, och det finns alltid ett men, finns det en liten hake och det är att man behöver ha ett företag men det tror jag nog dem flesta av oss som ska publicera våra böcker har så det borde inte vara något problem.

Jag vet inte om man måste ha ett konto hos de nedanstående leverantörerna, Amazon, Kobo, SmashwordCreatespace m.fl innan man ansöker om sitt EIN=Employer Identification Number men när du har fått ditt EIN nummer av IRS kan du enkelt ansöka om ett konto hos Amazon, KoboSmashwordCreatespace m.fl. för att kunna lägga upp dina böcker.

Anledningen till att man skaffar det här EIN= Employer Identification number är så att leverantören t.ex Kobo inte drar 30% skatt från dig då Sverige har ett skatteavtal med USA. Vi betalar skatt i Sverige och ska således inte betala någon skatt i USA.

Och då kommer vi till nästa punkt. Du måste skicka in formuläret som heter W-8BEN till AmazonKoboSmashword, Createspace m.fl. för att de inte ska dra dem 30% skatt på din försäljning. I formuläret W-8BEN på punkt 8 måste du få ett specifikt nummer av dessa leverantörer. För Amazon är det deras publisher nummer som finns på din personliga sida när du har ett konto hos dem. För Smashword ska det vara den speciella email-adressen du har hos dem och hos CreateSpace är det medlemsnumret som finns på din dashboard. Det som gäller för Sverige´s skatteavtal med USA är att artikeln dem vill ha ifylld på punkt 10 i formuläret är artikel nr 12 och procenten på skatten är 0%.

Det blir ett formulär per leverantör. Men se till att det är ett uppdaterat formulär hos IRS HÄR! Du skickar in det till leverantören, (Amazon, Kobo m.fl.) via post och det tar ett par veckor innan de har malt igenom formuläret i företaget och när det är färdigt ska de inte dra 30% skatt på din förtjänst av försäljningen 🙂

Nu har jag förklarat lite grovt om vad det handlar om men läs på bloggen om hur du gör. Om man vill skaffa ett ITIN nummer, som jag skrev om HÄR, så verkar det som om det är superkrångligt och just nu orkar jag inte förklara det. Jag kommer att, när det blir dags, göra precis som de säger i blogginlägget 🙂 att skaffa ett EIN nummer.

Se nu till att skriva så pennan glöder eller tangenterna så vi blir många svenskar som börjar använda de här sidorna och kan ge ut våra böcker över hela världen. Vilken känsla!

Det bästa receptet för en bra försäljning:

Bra story med karaktärer som stannar kvar inom en.

Snyggt omslag (they do judge the book by it´s cover.)

Säljande baksidestext.

Bra pris.

Marknadsföring.

Och det gör förhoppningsvis att dina läsare pratar bredvid mun och rekommenderar den vidare till andra läsare!

Lycka till!

smashwords-logo

createspace-logo

amazon_kindle_logo_720

kobo-writing-life