Etiketter

, , , ,

I förra veckan köpte jag en STOR whiteboard till min skrivarstuga. Den är 180 cm bred och 120 cm hög. Jag köpte den billigt på www.kompanjonen.se och för några dagar sen satte jag och min man upp den. Det blev superbra!

Idag började jag skissa på en 3 akt plan med 5 plot points. Bra förklaring på det hittade jag hos Script Lab. Det är också den strukturen jag lärde mig på filmmanuskursen jag gick för ett tag sedan.

Det är en enkel struktur som även författare kan använda sig av, med den enda skillnaden att vi fyller ut romanen med mer story/text än i ett filmmanus. När man skriver filmmanus är 1 minut film en A4 sida text och man ska få ihop ca 105-110 min film vilket blir samma antal A4 sidor. Redan nu på ca 40.000 ord har jag fått ihop 107 A4 sidor och då har jag minst lika många kvar. Däri ligger en del av skillnaden mellan författare och filmmanusförfattare.

Min whiteboard såg ut så här på förmiddagen:

Act 1) First plot point Inciting Incident

Act 1) Second plot point Lock in (den absolut viktigaste plot pointen i ditt manus)

Act 2) Third plot point First Culmination (Midpoint)

Act 3) Fourth plot point Main Culmination (Climax)

Act 3) Fifth plot point Third act Twist

unnamed-16

Eftersom jag har hela manuset i huvudet men även i kommentarer i mitt worddokumentet var det rätt så lätt att skissa upp det på tavlan. Nu har jag ju två huvudkaraktärer, Alice och Tyler som man får följa i egna kapitel men även det gick bra att skissa upp. La även in andra viktiga detaljer i skissen som inte får glömmas bort. Nu kan ni tyvärr inte få se whitboarden med allt jag skrivit för då skulle jag avslöja hela boken vilket inte vore någon hit. Ni får vänta till april 2016 ❤

En sak med struktur och att få upp romanen på tavlan gjorde att jag nu vet slutet, det visste jag inte innan och bara det fick jag gåshud av. Jag hoppas av hela mitt hjärta, när boken är färdig, att den här meningen kommer att ha levt kvar, för den är så BRA 🙂

Då jag skriver en trilogi men icke fristående delar kommer det bli ett halvöppet slut och det är för att ni läsare ska veta att det kommer en tredje och avslutande del.

Som sagt en mycket produktiv dag fast inte så mycket skrivet på själva manuset men jag gillar det här strukturerade sättet att jobba på.

Nu när jag sitter med worddokumentet är det så pass stort att det kan bli svårt att få en visuell överblick. För att inte prata om när jag är uppe runt 80.000 ord +. Nu kan det självklart bli ändringar för det är fortfarande bara ett råmanus men det är en oerhört bra början, för jag vet åt vilket håll jag ska gå och jag har alla kapitel förberedda med kommentarer, se exempel:

ALICE (POV), Scotland Yard, morgon. SEQ 1 ACT 1 

  • Introducera Alice kollegor när alla är samlade under en genomgång av statusen på utredningarna.
  • Jake är avstängd men är åter i tjänst i morgon.

 

Nu behöver man inte gå och köpa en whiteboard utan alla har vi olika sätt att strukturera, vissa använder post-it lappar och sätter upp på väggen/skåpen eller Scrivener som har ett corkboard system som också är super. Alla har vi olika system och i olika skeden av skrivandet.

Jag har nog ändrat mitt sätt att skriva från bok ett och jag går mer mot det strukturerande sättet att skriva. I början tyckte jag att det hämmade min kreativitet men det gör det inte, utan jag får nästan mer kreativa tankar när jag gör på det här sättet.

Oavsett, det viktigaste är att sätta sig ner och skriva. Punkt!

Trevlig midsommar ❤