igår var andra dagen på filmmanuskursen och fast det bara varit två tillfällen händer det saker hela tiden och det är otroligt givande och intressant att få in tänket hur man skapar en film. Det innebär struktur såklart och det är något jag måste lära mig för jag friskriver en hel del och jag börjar inse att det fungerar inte alltid, som för några dagar sen:

Jag fastnade i uppföljaren till Dödlig åtrå och kom inte vidare. Då fick jag rådet från min coach att skriva ner en punktlista där jag skriver om vart de är på väg och varför alla gjorde som de gjorde och halleluja det släppte. Som sagt, jag började med ett råmanus från NaNoWriMo och jag tycker synd om min coach som fick läsa det men man måste börja någonstans. Nu har jag punktlistan och jag tar text från råmanuset som passar in bra i utkast två och nu vet jag i vilken riktning tvåan ska gå. Det känns fantastiskt och vi får se om jag klarar deadlinen men nu åter till manuskursen 😉

De flesta filmer bygger på en tre akt´s struktur som de flesta känner igen när vi ser filmer men som på ett enklare sätt kan förklaras såhär:

Tre akter

 

 

 

 

 

 

 

 

men innan man börjar jaga upp sina karaktärer i träd måste man börja med en idé.

Vi skulle skriva ner tre idéer, en pitch i stort sett. Den ska vara kort och innehålla en början, en mitt och ett slut. Och att skriva kort vet vi ju alla som skriver att det är en konst. Vi har inga problem med att skriva långt men om du får den här begränsade ytan och tiden, då kommer Mrs Skrivkramp klampande.

Mina idéer var inte mycket att hänga i julgran men jag försökte i alla fall och sådär under tidspress kanske inte de mest genomtänkta idéerna kan bli något men hela grejen var att frigöra den där inre kritikern som finns antingen på högra eller vänstra axeln.

Igår, andra kursdagen lärde vi oss mer om synopsis vilket jag inte använder mig av i min skrivprocess, men, och det här är ett stort kors i taket, när jag börjar skriva på trean i höst kommer jag utgå ifrån det jag har lärt mig på kursen. Det kommer underlätta när jag ska skriva om bokmanuset till ett filmmanus 😉

Skämt åsido, det är en inspirerande kurs att gå och jag lär mig mycket bra saker som jag kommer ha enormt mycket nytta av. Sen får inspiration och energi fast det såklart tar skrivtid på uppföljaren som jag nu måste sätta mig och jobba vidare på.

Om ni är intresserade av att gå den här kursen, som jag redan, efter två gånger rekommenderar varmt finns de på www.cinemantrix.com

Nästa vecka ska vi grotta ner oss i karaktärer ❤

Önskar er en härlig lördag!