Etiketter

,

var en föreläsning som jag ville gå på innan sommaren men som jag tyvärr missade.

Jag hittade dock en inspelning av den.

http://www.ur.se/Produkter/178486-UR-Samtiden-Bokforlagens-framtid

Han som föreläser, Mark Cocker är ägaren och grundaren av Smashwords, en plattform där man kan publicera sina e-böcker.

Nu pratar han mest om hur det fungerar i USA men som så ofta brukar Sverige komma igång efter några år. Föreläsningen är lång, 105 min, men jag tycker att man som författare idag måste ha lite koll på vad som händer utanför lilleputt-landet Sverige, för det händer en hel del kring tryckt bok kontra e-bok.

Mark säger många kloka saker som är riktade till människorna som sitter i salen där många kommer från den traditionella förlagsvärlden. Vad de måste tänka på när författarna kommer till dem och vill ge ut sin bok. I dag finns det så oerhört många valmöjligheter för författare att nå ut. Förlagen måste se till att hänga med. Det är inte längre vad författaren kan göra för förlaget utan vad förlaget kan göra för författaren.

Här har de mindre förlagen en klar fördel, de är mer snabbfotade och flexibla. Mark menade på att förlagen i Sverige har en gyllene chans, se till att göra något bra av det här. Se författaren som en partner, se över modellerna för förskott och roalyties, allt behöver inte vara så svart och vitt. Ta in många författare, lägg inte allt krut på de välkända och stora författarna. Gör något bra av det här, sluta säga Nej och säg Ja istället uppmanade han förläggarna. Men här tror jag att han körde huvudet i väggen men ni får döma själva när ni ser frågorna som publiken får ställa till honom efteråt.

De stora förlagen är inte riktigt där ännu, de säger fortfarande Nej, satsar mycket på sina redan etablerade författare och de är oroliga för kvalitén. Den diskussionen orkar jag inte ens gå in på men Mark menade på att självklart måste man skriva kvalitativa böcker, dåliga böcker blir inte lästa och försvinner från hyllan av sig själva för att de är så dåliga. De självpublicerade författarna som blir lästa och säljer, de har sett till att leverera en bra story som är redigerad och professionell i alla led. Mark menade också på att redaktörer är värda sin vikt i guld men som det ser ut nu i förlagsbranschen är det så mycket annat som spelar in. Redaktörens roll har blivit en av många som ska säga sitt om utgivningen och då pratade han hela tiden om de stora förlagen.

Men sedan finns det också dem författarna som inte vill självpublicera, de som vill ägna sig åt att skriva, låta förlaget ta hand om allt kring boken och det är här de svenska förlagen har sin ingång men då måste det bli mer av vad förlaget kan göra för författaren och inte vad författaren kan göra för förlaget. Utan författare inget förlag men å andra sidan så håller ju de svenska förlagen på att drunkna i insända manus så de kanske klarar sig bra ändå? I USA måste man ju gå via en agent som säljer in manuset så då behöver kanske inte förlaget ha metervis efter metervis av manus efter väggarna.

I USA har också det smutsiga ordet, självpublicering, tvättats bort mer och mer och nu finns det ”indie-authors” som ligger på samma bästsäljarlista som de traditionella författarna.

Sedan finns det ett tredje alternativ som har vuxit fram där borta i USA. Författarna har förhandlat fram att de har pappersboken hos förlaget och sedan ger de ut e-boken själva, de författarna kallar sig hybridförfattare. Jag vet inte om vi är riktigt där ännu men tänk på det, ni som vill ge ut på traditionella förlag. Kolla över e-boksrättigheterna så att ni inte skriver över dem på förlaget i massvis med år. Kom ihåg att allt går att förhandla om, det är din BOK! Stå inte där med mössan i hand bara för att förlaget vill ge ut din bok, det är ett partnerskap där ni båda ska vara nöjda.

Det finns så många diskussioner kring detta och jag skulle kunna skriva ett hur långt inlägg som helst men nu måste jag se till att skriva sista kapitlet på min roman som ska ges ut nästa år.

Klippet är absolut värt att se oavsett vad man vill göra med sitt författarskap.

Må så gott alla författare oavsett mål och syfte med ert skrivande.